Honung och vax

>>Vax   >>Vaxljus  >>Köpa honung och ljus

Honungsskörd

slunga
Slungan

I juni och juli månad är det skördetid. Ramar som är helt fyllda med honung  tas in till slungrummet och täckvaxet tas bort. För att få ut honungen ur ramarna centrifugeras de i en slunga. De tomma ramarna sätts sedan tillbaka i kuporna så att bina kan fylla dem igen, det spar arbete för bina och ökar skörden.

Mitt mål är att få så smakrik honung som möjligt. Allra godast är alltid nyslungad honung  men det är en delikatess som bara finns vid skördetid. All hantering av honungen, slungning, pumpning, värmning, tappning påverkar smaken. För att bevara maximalt med smak försöker jag hantera honungen minimalt.

Bra och bättre honung

Hur ska man då som konsument vet vilken honung som är bra? Part i målet som jag är så föreslår jag alltid köp direkt från biodlaren! Men det finns även bra lokal honung i de flesta matvarubutiker. Tumregeln är finns biodlarens namn på burken så är det troligen honung av hög kvalitet.  Förklaringen är enkel. Importerad honung och svensk honung utan biodlarens namn på burken har gått via en eller flera uppköpscentraler och all hantering påverkar som sagt smaken. Ska du baka eller marinera så är det inget fel i att köpa enklare honung men köp svensk honung så gör du en aktiv insats för pollineringen och den biologiska mångfalden i Sverige!

Honung som går att bre på mackan

Den färdiga honungen är ett samarbete mellan bina och biodlaren. Bina bestämmer smaken genom att välja blommor som de hämtar nektar från och biodlaren bestämmer konsistensen.

När honungen är nyslungad är den flytande men kristalliserar, beroende på vilka blommor nektarn är hämtad från, inom en vecka till en månad.  (ljunghonung undantaget). Kristallisation är en kedjereaktion och för att den skall kunna starta så behövs kristallisationskärnor. I honung är det oftast pollenkorn runt vilka de första sockerkristallerna bildas sedan bildas nya kristaller kring dessa och så vidare tills honungen är helt genomkristalliserad. Honung som får självkristallisera blir oftast grovkornig. För att göra honungen mjuk rör jag i några procent extremt finkristalliserad honung så kallad ymp i den nyslungade honungen. Ympen fungerar som myriad av små kristallationskärnor som startar kedjereaktionen. Den slutgiltiga konsistensen på honungen beror på mängden ymp, kristallernas storlek i ympen, temperaturen på honungen och hur mycket honungen rörs så det krävs en del erfarenhet för att få till rätt konsistens.

 Svensk flytande honung finns det?

Om vi bortser från delikatessen ljunghonung som ofta håller sig flytande så måste svaret nog bli ett tvärsäkert nja! Nyslungad honung är flytande men den håller sig bara flytande en vecka till en månad så det är en delikatess som måste njutas omgående. De tre vanligaste sätten att göra svensk honung flytande är att värma upp den till ca 60 grader, blanda i ca 15% fruktos eller fin-filtrera den så att alla kristallisationskärnor försvinner. Alla sätten försämrar honungen på ett eller annat sätt och den får,  enligt EU, därför inte längre kallas honung.

Flytande honung är ett känsligt ämne som lätt rör upp starka känslor bland biodlare. Jag tillhör nog falangen som tycker att det är lite respektlöst mot bina att behandla honungen på det sättet. Men även en purist som jag tycker att flytande honung är praktiskt till matlagning. Min lösning är enkel ta en klick fast honung och kör den i mikron 2 sekunder så har du det bästa av två värdar, flytande honung till vinägretten och större delen av burken kvar i skåpet med alla nyttiga mjölksyrebakterier och enzymer i behåll. På senare tid har experimenterat med att frysa honung för att bevara den flytande, resultaten är lovande så det kan bli en framtida produkt

 >>Top   >>Vaxljus  >>Köpa honung och ljus

Vaxskörd och jungfruligt vax

Täckt honung
Täckt honungsram

Vaxet har faktiskt historiskt värderats högre än honungen och med tanke på alla användnings områden så är det inte konstigt, bas till salvor, tätningsmedel, polermedel, förtjockningsmedel, ljusmassa, till gjutformar med mera. Vaxet är också mycket kostsamt för bina att producera. Bina måste äta fyra kilo honung för att producera 1 kilo vax!

Täckvaxet och vax från nya honungskakor är det allra renaste och finaste vaxet och brukar kallas jungfruligt vax. Till salvor bör man endast använda jungfruligt vax från biodlingar som sköts utan bekämpningsmedel. Jag har  jungfruligt vax till salu i begränsade mängder (se längre ner på sidan).

>>Top  >>Vax  >>Köpa honung och ljus

Vaxljus

100% Bivax är helt överlägset som ljusmassa, det är stöpbart utan tillsatser, det luktar gott, det brinner jämt och med ljus låga och det brinner länge men framför allt så brinner det giftfritt! Fram emot hösten när biodlingssäsongen är slut så stöper jag bivaxljus i traditionella former .

Att sköta ett vaxljus

Det är egentligen inte någon större skillnad mellan att sköta ett vaxljus och ett paraffin- eller stearinljus, det finns dock några saker att tänka på.  Eftersom Bixasljus brinner vid högre temperatur så behöver de en tjockare veke så det är oftast bäst att släcka ljuset med en skeppare (ljussläckare) för att undvika efterrök. Veken kan också i undantagsfall behöva kortas in med en ljussax, en vanlig sax går också bra om du inte har en särskild ljussax.

Är bivaxljus dyra?

100% bivax ljus kostar betydligt mer än ljus av paraffin eller stearin från snabbköpet så vad är skillnaden?

  • Första och största skillnaden är att bivax är en giftfri naturprodukt. Paraffin är gjort av det som blir kvar på botten av tanken i ett oljeraffinaderi när man gjort bensin.
  • Bivaxljus brinner längre. Ungefär dubbelt så länge som ett stearinljus och 3 gånger så länge som ett paraffinljus.
  • Om man jämför med handstöpta stearinljus (det är alltid en del paraffin inblandat eftersom 100% stearin inte går att stöpa)  och handstöpta ljus av 100% bivax så är prisskillnaden marginell eftersom den stora kostnaden är arbetet.

 >>Top

Köpa honung och ljus?

Det går bra att köpa direkt från mig i Långarnö (utanför Enköping) och i Stockholm. Skicka mig ett mejl för att bestämma tid.

Priser (inkl. moms)

  • Glasburk 500g  85kr
  • Plasthink 2kg 250kr
  • Kartong 18x 500g 1300kr
  • Handstöpta antikljus (24 cm) tvåpack 60 kr
  • Jungfruligt vax 90g 45kr
  • Återförsäljare? Kontakta mig.